Winkelwagen

Hoe werkt een robotmaaier?

Er is niets makkelijker dan je gras maaien met een robotmaaier. De maairobot doet het werk voor je terwijl je er eigenlijk niet naar om hoeft te kijken. Het apparaat kan ook prima maaien wanneer je niet thuis bent. Je kunt vervolgens altijd genieten van een perfect gemaaid gazon. Hier lees je meer over hoe de robotmaaier werkt.

Zo werkt de robotmaaier

Een robotmaaier werkt volgens een ingesteld schema op vaste tijden. Dagelijks maait de robotmaaier het gras enkele uren, afhankelijk van de grootte van je gazon. De maairobot maakt een willekeurig patroon, waardoor hij na enkele dagen op alle plaatsen geweest is. Zo weet de robotmaaier het gras altijd op de juiste lengte te houden.

Beginnen met de installatie

Allereerst installeer je de robotmaaier in je tuin. Dit is een klusje waar je even wat werk in moet steken. Je bakent daarbij het gebied af door een begrenzingsdraad rond het gazon te leggen. Deze verwerk je op of net onder het gazon. Vervolgens weet de robotmaaier precies wat zijn werkgebied is. De robotmaaier werkt het ingestelde programma af op de tijden die je zelf kiest.

Robotmaaier met begrenzingsdraad

De begrenzingsdraad verbind je met het laadstation en leg je rond het gazon. Er wordt een signaal door de draad gestuurd wat de sensor van de robotmaaier detecteert als hij er overheen rijdt. Zo weet de maaier precies waar de rand van het gazon zich bevindt. Ook perken in je gazon kun je met de begrenzingsdraad afbakenen.

werkgebied robotmaaier

Willekeurig maaipatroon

De robotmaaier rijdt in willekeurige banen over het gazon. Merkt de maaier op dat hij over de begrenzingsdraad rijdt, dan stopt het apparaat en draait hij een andere richting in. Het kan daardoor zijn dat niet exact ieder deel van de tuin dagelijks gemaaid wordt, maar verspreid over meerdere dagen komt de robotmaaier overal en wordt het volledige gebied gemaaid. Heb je aparte delen in de tuin met een smalle doorgang? Dan kun je het apparaat programmeren dat hij de werktijd beter verdeelt over de verschillende gebieden. Het is zelfs mogelijk om gebieden die van elkaar gescheiden zijn met de robotmaaier te maaien. Je moet dan wel zelf de grasrobot verplaatsen van bijvoorbeeld de achter- naar de voortuin. Let er wel op dat beide gebieden met de grensdraad verbonden moeten zijn, zodat je ook het tweede maaigebied kunt afbakenen.

Garage voor maairobot

Terugkeren naar het laadstation

Per merk verschilt het hoe de robotmaaier terugkeert naar het laadstation. Om de robotmaaiers van Gardena en McCulloh duidelijk te maken waar het laadstation zich bevindt, leg je een gidsdraad aan. Deze draad komt centraal te liggen en sluit je aan op de begrenzingsdraad en het laadstation. De maairobot weet dan altijd de weg naar het laadstation terug te vinden. Wanneer de acculading onder een bepaald niveau komt, keert de maaier terug om de accu op te laden. Wil je de robotmaaier tijdens het laden beter beschermen, dan plaats je een speciaal daarvoor bestemde garage over het laadstation of ga zelf aan de slag en maak een mooi huisje voor je grasrobot.

Voor de maaiers van Robomow en Wolf-Garten hoef je geen gidsdraad aan te leggen. Deze maaiers volgen de meegeleverde begrenzingsdraad om terug te keren naar het laadstation.

Botssensoren en kantelsensoren

Als de robotmaaier in aanraking komt met een obstakel zoals een muurtje of een boom, dan worden de botssensoren geactiveerd. De maaier weet dan dat hij niet verder kan en kiest een andere richting. Deze obstakels hoef je niet af te bakenen met een begrenzingsdraad. Als je de maairobot optilt, dan treden de kantelsensoren in werking. De messen stoppen meteen met werken om het risico van verwonding te vermijden. Dit is bijvoorbeeld nodig om onderhoud aan de maaier uit te voeren, zoals het schoonmaken van de onderkant met een tuinspuit. Het apparaat is nu geblokkeerd. Om de robotmaaier te heractiveren voer je de pincode in.

Robotmaaier zonder begrenzingsdraad

Er zijn enkele robotmaaiers op de markt die werken zonder een begrenzingsdraad. Deze apparaten hebben een sensor die gras kan detecteren. Daardoor weet de maairobot waar hij moet maaien en waar het gebied eindigt. Je loopt hierbij wel het risico dat de robotmaaier de rand niet goed kan detecteren en met je bloemenperk aan de haal gaat. Doordat deze techniek nog niet zover ontwikkeld is, hebben wij dergelijke modellen nog niet in ons assortiment opgenomen. Een begrenzingsdraad kun je heel netjes wegwerken in het gazon en het aanleggen ervan is niet ingewikkeld. Onze voorkeur gaat daardoor uit naar modellen met een grensdraad.

Messen onder robotmaaier

Zo wordt het gras gemaaid door je robotmaaier

Onder de robotmaaier bevindt zich een draaischijf waaraan de messen bevestigd zijn. Als de robotmaaier zijn werk doet, dan draaien de messen rond onder de maaier. Op het apparaat kun je eenvoudig de hoogte instellen waarop je het gras wil maaien. Doordat de behuizing van het apparaat breder is dan de draaischijf, kunnen niet alle randen goed gemaaid worden. Bij een perk is dat voor de maaier geen probleem, omdat de maaier daarbij over de rand kan rijden. Bij een obstakel kan de maaier de randen niet goed afwerken. Daarvoor kun je een kantenknipper gebruiken.

Robotmaaier werkt volgens een schema

De robotmaaier werkt op vaste tijden die je zelf kiest. Dit stel je eenvoudig in met behulp van de handleiding. Daarin staat exact aangegeven hoe groot de werkcapaciteit van de maairobot per uur is. Werkt het apparaat met bediening op een display dan stel je dit hier in. Beschikt de robotmaaier over een app, dan kun je de maaitijden makkelijker instellen en zo nodig aanpassen. De meeste robotmaaiers hebben een accu die voldoende capaciteit heeft om ongeveer een uur te werken. Daarna keert de maaier terug naar het laadstation en duurt het ongeveer een uur voordat de batterij weer opgeladen is. Als de accu weer vol is dan hervat de grasrobot het schema. Zo gaat de robotmaaier meerdere keren per dag aan de slag om je gras te maaien.

Hoe lang moet een robotmaaier maaien?

Hoe lang de robotmaaier aan de slag moet in je tuin is afhankelijk van de werkcapaciteit van de robotmaaier en de afmeting van je gazon. De werkcapaciteit bepaalt hoeveel vierkante meter de robotmaaier per uur kan maaien. Doordat de grasrobot willekeurig te werk gaat, is het raadzaam om te kiezen voor een apparaat met overcapaciteit. Kies je voor een robotmaaier die altijd op vol vermogen moet werken om het volledige maaigebied aan te pakken, dan heeft dit invloed op de levensduur van de robotmaaier. Er moeten vaker reparaties en onderhoud aan het apparaat worden uitgevoerd. Kiezen voor een robotmaaier met overcapaciteit is daarom altijd een verstandige keuze.

Kan de robotmaaier ook een separaat gebied maaien?

Het is mogelijk om met een robotmaaier een separaat gebied te maaien. Je hebt de mogelijkheid om twee afzonderlijke gebieden (bijvoorbeeld de voor- en achtertuin) met begrenzingsdraad te verbinden. Zo vindt de robotmaaier zijn weg van het ene deel van de tuin, naar het andere deel. Baken hiervoor eventuele obstakels af.

Bij enkele modellen van Gardena, zoals de Gardena smart Sileno City 250 m2 is het ook mogelijk om twee van elkaar gescheiden gazons te maaien.

Hoe vaak moet een robotmaaier maaien?

Een robotmaaier gaat meerdere keren per dag aan de slag om het gras te maaien. Hoe vaak dit gebeurt is afhankelijk van de instelling die je kiest. Je kiest een werktijd en standbytijd waarna het apparaat bepaalt hoe vaak het in deze periode aan de slag kan. De werktijd wordt verdeeld in periodes van maaien en opladen. Afhankelijk van de benodigde laadtijd past de grasrobot zich hierop aan.

Botssensoren onder de grasrobot

Verwijder klein materiaal van het gras

Een robotmaaier beschikt over botssensoren, maar niet bij alle obstakels worden deze sensoren geactiveerd. Als er bijvoorbeeld takken, dennenappels of stenen op het gazon liggen, dan kan het zijn dat de maairobot er overheen rijdt. De messen kunnen hierdoor beschadigen, waardoor het gras minder goed gemaaid wordt. Zorg er dus ook voor dat er geen speelgoed op het gras achterblijft. Merk je dat de werking van de maaier minder wordt, dan kun je met behulp van robotmaaier accessoires deze eenvoudig herstellen. De messen aan de onderkant vervang je door een set reservemessen.

De messen van de robotmaaiers van Gardena en McCulloh verschillen van de messen van de robotmaaiers van Robomow en Wolf-Garten. Gardena en McCulloh maken gebruik van een soort scheermesjes die meebewegen tijdens het maaien. Deze mesjes klappen een beetje in bij aanraking met een object. De messen van de robotmaaiers van Robomow en Wolf-Garten bewegen niet mee. Dit zorgt ervoor dat er meer kan is op letsel. Laat je kinderen dus niet buiten spelen wanneer de robotmaaier aan het werk is om letsel te voorkomen.

Robotmaaier zonder opvangbak

Waar je bij een grasmaaier het gras na het maaien verwijdert of de opvangbak leegt, blijft het gras bij de robotmaaier achter in het gazon. Je hoeft de robotmaaier dus niet te legen. Dit is ook meteen de manier waarop de robotmaaier mulcht. Doordat de grasrobot dagelijks te werk gaat, wordt er telkens een klein stukje van het gras afgehaald. Deze kleine stukjes zijn vervolgens een perfecte meststof voor je gazon. Je gras wordt door deze manier van mulchen sterker. Lees ook: '7 redenen om een robotmaaier te kopen'.

Een robotmaaier is een echte aanwinst voor de tuin. Het apparaat neemt je het werk uit handen. Niet alleen in een grote tuin komt de maairobot van pas, ook voor een kleiner gazon tot 250 vierkante meter kun je de maaier al inzetten. Zeker het overwegen waard dus.

Fiet-review! 28568 klanten hebben al een review achter gelaten!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Robert Labeke, Lievegem

13-01-2025 |

Geweldig, proficiat

“Zeer vlugge service en proper verpakt .”

10

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Naast functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen we ook analytische cookies om onze website elke dag weer een beetje beter te maken. Ook plaatsen we persoonlijke cookies zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen en persoonlijke content kunnen laten zien. Meer weten? Lees hier alles over ons cookiebeleid. Als je onze website helemaal Toppy wilt gebruiken, dan is het nodig dat je onze cookies accepteert. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.