Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Winkelwagen
Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Heb je binnenkort een BBQ’tje georganiseerd of heb je een nieuwe barbecue gekocht en weet je niet of je houtskool of briketten in huis moet halen? Lees dan snel verder. Wij leggen je haarfijn uit wanneer je het beste briketten kunt gebruiken en wanneer je juist voor houtskool moet kiezen. Zo serveer ook jij straks de lekkerste gerechten aan je vrienden en familie!
Houtskool vs. briketten, het barbecuedilemma! Dat is vanaf nu verleden tijd, wat is voor jouw bbq de beste keuze? Waar een grill is, is een weg! De een is dus niet beter dan de ander. Kortom; de keuze tussen houtskool en briketten hangt puur en alleen af van het type barbecue dat je hebt (met of zonder deksel) én de manier van grillen (direct of indirect). Houtskool wordt heter maar briketten branden langer. Ga je een goede en grote steak grillen? Dan zijn briketten the way to go. Maar ga je wat stokjes saté en groenten klaarmaken? Dan kun je beter kiezen voor houtskool!
houtskool de vurige keus voor jouw barbecue. De kolen branden namelijk hard en komen snel op temperatuur. Dit werkt in je voordeel wanneer je een open barbecue hebt. Warmte wordt zonder deksel namelijk niet compact bij elkaar gehouden, maar omdat de kolen zo heet worden is dat geen probleem. Wil je de hitte wat beter regulieren? Ga dan voor een houtskoolkorf zodat je de kolen makkelijk over de barbecue verdeelt. Het nadeel ervan is wel dat ze redelijk snel zijn opgebrand. Met genoeg houtskool zou je ongeveer 2 uur vooruit moeten kunnen. Perfect dus voor vlees dat snel klaar is, zoals hamburgers, worstjes en varkenshaasjes. Niet alleen vlees, maar ook groenten of een pizza kun je bijvoorbeeld lekker bereiden op de plaat van de barbecue. Wil je toch langer BBQ’en met houtskool? Dan kun je er het beste ieder kwartier wat nieuwe kolen bij gooien.
In tegenstelling tot houtskool, zijn briketten de beste keuze wanneer je een barbecue hebt mét deksel. Maar wat zijn briketten nou eigenlijk? Briketten worden gemaakt van de overblijfselen na het maken van houtskool. Ze branden langer waardoor je meer tijd hebt om bijvoorbeeld vlees te goed te laten garen. Omdat briketten minder snel op temperatuur komen en minder heet worden, kan je de deksel van je barbecue dichtdoen. Zo krijgt vlees, zoals een T-bone steak of pulled pork, de kans om lekker rustig te garen en blijft de warmte in de barbecue. Door te barbecueën met briketten maak je dus ook wat uitdagendere gerechten.
Let op! Kamado barbecues zijn een uitzondering. Doordat briketten eigenlijk bindmiddel zijn, kunnen deze de keramiek van de barbecue aantasten. Heb je een Kamado BBQ? Gebruik dan alsnog houtskool!
Tegenwoordig bestaan er ook kokosbriketten. Dit zijn duurzame briketten gemaakt van kokosnootschillen. Hierdoor vlammen ze minder en branden ze langer en schoner. Ook ideaal voor de low & slow maaltijden op de barbecue. Dus wil je milieuvriendelijk barbecueën? Kies voor kokosbriketten.
Briketten kunnen soms wat lastig zijn om aan te krijgen. Maar om je een handje te helpen bestaat hiervoor een superhandig hulpmiddel; de brikettenstarter. Met de brikettenstarter krijg je jouw briketten snel op temperatuur en kun je dus snel aan de slag met het bereiden van je maaltijden. Een brikettenstarter is een soort kleine schoorsteen met een rooster waarbij je onderin de koker een vuurtje aanmaakt. Het vuur wordt dan door de koker naar boven gezogen, waar de briketten liggen. Als de briketten op temperatuur zijn, kun je ze direct in de barbecue storten. Handig toch?
Kom je er er zelf toch nog niet helemaal uit wat je moet kiezen, briketten of houtskool? Onze experts staan voor je klaar, dus braad maar raak. Eenmaal een keuze gemaakt? Voor BBQ-inspiratie en lekkere maaltijden kun je onze blog met BBQ-ideeën erbij pakken!