Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Winkelwagen
Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
De temperatuur van een kamado barbecue is essentieel voor jouw grillsucces. Of je nu gaat voor een versgebakken pizza, heerlijk stukje langzaam gegaard vlees of visje van de bovenste (rook)plank, het beste resultaat behaal je alleen met de juiste temperatuur. We geven je in dit artikel tips om de temperatuur van jouw kamado perfect te beheersen.
Ook bij je kamado barbecue geldt: een goed begin is het halve werk. Met kwalitatieve houtskool, een houtskoolkorf en aanmaakwokkels of een elektrische aansteker maak je de beste start. Combineer grote blokken houtskool onderop met kleinere stukken daar bovenop. Gebruik een houtskoolkorf, zodat je na iedere keer barbecueën makkelijk de as verwijdert. Hoe schoner, hoe beter! Je houdt hiermee de luchtstroom vrij en je kunt erop vertrouwen dat de instelling met de schuiven altijd weer hetzelfde effect heeft.
Of je nu een Kamado Joe, Big Green Egg, The Bastard of een ander merk kamado hebt, de basis van het regelen van de temperatuur is hetzelfde. De schuiven aan de onder- en bovenkant bepalen samen de luchtstroom. Met meer zuurstof laait je vuurtje op en gaan de kolen harder branden. Sluit je de schuiven, dan daalt de temperatuur.
De schuif aan de onderkant bepaalt het maximale bereik. Hoe verder je de schuif opent, hoe hoger de temperatuur. Zet je de schuif op een kiertje dan loopt de temperatuur al snel op naar 100-120°C. Zet je de schuif volledig open, dan bereikt de kamado uiteindelijk een temperatuur van 400°C. Oefen en test hiermee om te weten hoe de exacte verhoudingen bij jouw barbecue liggen.
Aan de bovenkant doe je de fijne afstelling. Dit is de margrietschijf. Die kun je draaien om de gleuven open te zetten of naar buiten toe openschuiven. Beide manieren hebben hetzelfde effect. Als een schoorsteen verlaat de hete lucht de barbecue. Hiermee kun je in kleine stappen van zo’n 10°C de temperatuur reguleren.
Voor uitdagende gerechten op de kamado is het van groot belang om de temperatuur stabiel te houden. Oefening baart kunst. Het is vooral zaak dat jij je kamado leert kennen. We hebben op een rijtje gezet wat je vooral wel én niet moet doen:
Tip! Pas bij het openen van je kamado op voor backdraft. Bij snel openen kan er door de plotselinge ruime zuurstoftoevoer een steekvlam ontstaan. Open je deksel altijd voorzichtig en ga hierbij naast je barbecue staan.
gratis Kamado Joe grill hoes voor Classic Joe
t.w.v. 66,95
gratis Kamado Joe Cover voor Joe Junior
t.w.v. 41,95
Om de temperatuur van zowel de barbecue als het vlees goed in de gaten te houden, maak je gebruik van een barbecue thermometer. Zo’n thermometer is verkrijgbaar in superveel verschillende soorten. Zo heb je een thermometer die je op de analoge thermometer van je kamado bevestigt, maar heb je ook thermometers waarbij je de temperatuur van het vlees op meerdere plekken in de gaten kan houden. Eén ding is zeker, ze zorgen er allemaal voor dat jouw barbecue-ervaring naar een hoger niveau getild wordt! Precies weten welke thermometer het beste bij jouw barbecue past? Lees dan ons advies: BBQ thermometer kopen: waar moet je op letten?
Het opvoeren van de temperatuur gaat sneller en is eenvoudiger dan het omlaag brengen. Een barbecue die eenmaal op 400°C is, breng je niet zo makkelijk meer omlaag. Pas dus op dat je hem niet te snel omhoog stookt, maar doe dit met kleine stappen. Wil je de temperatuur snel laten dalen? Sluit dan de onderste schuif tot een kleine opening en zet de schuif aan de bovenkant eerst open. De warme lucht kan de barbecue verlaten. Verplaats daarna ook de schuif aan de bovenkant ook tot een kleine opening. Geef je kamado rustig de tijd om de temperatuur te laten dalen.
Een pizza bak je op 300°C en bij het slowcooken gebruik je een temperatuur onder de 120°C. Daarin zit nogal een verschil. We hebben een paar richtlijnen voor het regelen van de temperatuur. Experimenteer hiermee en kijk wat op jouw barbecue werkt.
Weet jij de temperatuur te regelen, dan zet je een belangrijke stap om je kamado echt te beheersen. Pak er eens een uitdagend recept of een speciaal kookboek bij en test je skills. Hiermee kun je pas echt indruk maken op jouw gasten!