Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Winkelwagen
Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Grillmasters en bbq liefhebbers opgelet: gietijzeren pannen zijn een musthave voor het bereiden van heerlijke maaltijden. Ja, ook op de barbecue! Je kent ze natuurlijk wel van het normale fornuis, maar juist op de barbecue geeft dit je nog meer mogelijkheden. Het is perfect bestand tegen hoge temperaturen, een vuurtje kan dus geen kwaad. Zorg wel voor goed onderhoud! Welke stappen je daarvoor moet ondernemen, lees je hier.
Maak je gietijzeren pan of andere bbq accessoire voor het eerste gebruik altijd goed schoon met heet water en droog het daarna ook goed af. Een gietijzeren pan moet daarnaast altijd ‘’geseasoned’’ zijn. Dit houdt in dat ‘ie is behandeld met een olie, wat een anti aanbaklaag vormt en roestvorming tegengaat. Ga van tevoren dus even na of dit voor jou gietijzeren product al het geval is. Bij premium merken, zoals The Windmill, wordt dit in de fabriek al voor je gedaan. Is dat even handig!
Let op: gebruik de eerste paar keren geen zure voedingswaren. Dit beschadigt het patina, oftewel de natuurlijke anti-aanbaklaag van het gietijzer.
Voordat je gietijzer schoonmaakt, laat je het eerst goed afkoelen. Voor de schoonmaak gebruik je warm water en een afwasborstel. Maak je gietijzeren pan altijd schoon met de hand en niet in de vaatwasser. Gebruik eventueel een mild afwasmiddel, maar dit is niet per se nodig. Dit soort middeltjes kunnen ook het patina beschadigen. Gebruik geen koud water wanneer het materiaal nog heet is. Door het plotselinge temperatuurverschil kan het materiaal namelijk breken. Gebruik voor het schoonmaken een gewone afwasborstel of spons.
Voor het verwijderen van aangekoekte etensresten kies je voor dit handige Srubmatje. Het scrubmatje heeft gladde ringen, is te gebruiken zónder schoonmaakmiddel en is zelf ook makkelijk schoon te krijgen. Handig!
Maak na het schoonmaken de gietijzeren pan of accessoire goed droog en bewaar het op een droge plaats.
Om te voorkomen dat jouw gietijzeren item uitdroogt wanneer je deze opbergt óf om een anti-aanbaklaag te creëren, raden wij je aan om deze te behandelen met de The Windmill conditioner & seasoning voor gietijzeren pannen. Je kunt hiervoor ook een natuurlijke olie of vet gebruiken, maar dit is minder geschikt omdat het niet goed tegen de hoge temperaturen kan. De speciale conditioneringsformule creëert daarnaast óók een beschermende laag tegen roest, zodat je pan brandschoon blijft en je toch elke keer weer die perfect gekruide smaak krijgt. Dat is genieten geblazen!
Na verloop van tijd of veelvuldig gebruik kan het nodig zijn om de beschermlaag opnieuw aan te brengen. Dit doe je door de pan of ander gietijzeren accessoire opnieuw in te branden en te behandelen met de conditioner.
Let op: Houd er rekening mee dat er rook kan ontstaan bij het inbranden van je gietijzeren product door het verbranden van de conditioner. Zorg dus voor een goede ventilatie! Open een raam of laat de afzuigkap het werk doen.
Wanneer je een gietijzer product veelvuldig gebruikt voor jouw culinaire hoogstandjes, kan het wel eens gebeuren dat er roestvorming ontstaat. Maar geen paniek! Met de volgende stappen is dit probleem makkelijk verholpen:
Met al deze eenvoudige stappen zorg je ervoor dat je gietijzeren producten in topconditie blijven. Zo kun je nog jarenlang genieten van de authentieke smaak van gerechten, bereid op gietijzer!