Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Winkelwagen
Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Meten is weten. En in dit geval ook lekker eten! In deze blog lees je alles over de kerntemperatuur, hoe je ze meet en wat de belangrijkste temperaturen zijn. Heb je een mooie steak gekocht en wil je die op je nieuwe BBQ bereiden? Of ben je van plan een lekker sappig kippetje of hele zalm op de barbecue klaar te maken? Na het kopen van de juiste kernthermometer gaat er niets meer mis, zo weet je precies of je eten op de juiste temperatuur is!
Weet wat je eet en niet eet! Met de juiste kerntemperatuur serveer je altijd hét perfecte stukje vlees of vis, daarnaast zorg je er ook voor dat alle bacteriën verwijderd zijn. Zo lopen jij en je gasten geen voedselinfectie op en krijgt zo’n avondje barbecueën dus geen vervelende nasmaak! De juiste tijdsduur voor het barbecueën van je eten hangt af van verschillende dingen. Niet alleen wat je gaat maken heeft invloed op de tijd van het garen, maar ook de dikte daarvan. Eén centimeter in dikte kan het verschil maken tussen rare en medium. Daarnaast raden wij je aan om vlees een uur voor de bereiding uit de koelkast te halen, zodat het al op kamertemperatuur is. Zo bereid je niet alleen je vlees of vis, maar ook jezelf goed voor op een succesvolle barbecue-sessie!
Superbalen als je een goede thermometer koopt, maar je vlees alsnog rauw of droog van de BBQ af komt. Belangrijk dus om te weten hoe je de kerntemperatuur op de BBQ meet. Een gerecht dat je klaarmaakt bevat vlees, vet, water en eventueel bot. Die reageren allemaal anders op temperaturen. Hoe gebruik je een kerntemperatuurmeter? Steek de naald van de thermometer in het gedeelte waar het meeste vlees zit met genoeg afstand van het vet of het bot. Bot wordt namelijk sneller heet, dan kan het zijn dat de thermometer de “juiste” temperatuur aangeeft terwijl het vlees niet gaar is. Bij vet werkt het precies andersom. Vet isoleert en dan geeft je thermometer een lagere temperatuur aan. Helaas is je vlees dan al vaak doorbakken. Tip: bij grote stukken vlees is het goed om op meerdere plekken de temperatuur te checken!
Met kip wil je natuurlijk geen risico nemen. In het geval van kip is het belangrijk dat je het niet te kort én niet te lang gaart. Wil je een hele kip veilig en lekker bereiden? Dan is een kerntemperatuur tussen de 70 en de 72 °C nodig, om eventuele ziekteverwekkers geen kans te geven. Eén of twee graden meer is geen probleem, maar zorg er wel voor dat je kippetje niet droog en taai wordt. Bij een biefstuk of beenham gaat er vrijwel nooit iets mis wanneer je de kernthermometer in het stuk vlees steekt. Bij kip is dit soms lastiger zijn vanwege de poten, dijen en vleugels. Bij kip steek je de kernthermometer altijd in de dij. Daar zit het dikste stuk vlees en zo ontwijk je stukken vet of bot. Heeft de kernthermometer een temperatuur van 70 - 72 °C bereikt? Dan is jouw sappige kippetje klaar!
Beenham op de BBQ bereiden wordt steeds populairder. Dit is niet meer te missen in de hipste tentjes en op Food Festivals. Dan wil je het maken van zo’n lekkere beenham natuurlijk ook eens thuis proberen! Maar hoe maak je de lekkerste beenham op de BBQ? Hoe lang duurt het voor een beenham gaar is? Welke temperaturen komen daarbij kijken? Genoeg vragen. En bij ons vind je de antwoorden! De beste beenham heeft een kerntemperatuur van ongeveer 65 °C. Toch is het slim om je beenham bij zo’n 60 °C van de BBQ af te halen, zo houd je meteen rekening met het nagaren. Laat je beenham 20 minuten rusten (super lastig, we weten het) en aanvallen maar!
Een échte favoriet voor op de BBQ is zalm! Supersimpel en smakelijk te bereiden. De ideale kerntemperatuur van zalm zit tussen de 45 en 50 °C. Ook hier moet je rekening houden met het nagaren van de zalm. Een kerntemperatuur hoger dan 50 °C is zonde, je zalmvlees wordt dan droog en dus minder lekker. Met witvis, zoals kabeljauw, zeebaars en tilapia is een iets hogere temperatuur prima. Rond de 55 °C is de ideale kerntemperatuur voor een lekker stukje witvis. Hengel hem dan snel van de BBQ af en genieten maar!
Het eerste BBQ accessoire dat je koopt na de aanschaf van je nieuwe barbecue is dus een thermometer. Maar welke thermometer past nou het beste bij jou? In ons assortiment hebben we veel verschillende soorten thermometers. Hieronder leggen we kort de voor- en nadelen van ieder model uit. Wil je nog meer te weten komen over deze thermometers? Lees dan ons advies BBQ thermometer kopen: waar moet je op letten?.
Deze thermometers bevestig je door middel van de magneet of plaats je op de analoge thermometer van je barbecue. Dit is heel makkelijk want daardoor ligt je thermometer niet overal rond te slingeren. Daarnaast geeft het je barbecue een hele gave look en passen deze thermometers op nagenoeg alle barbecues. Het nadeel van deze thermometers is dat ze vaak alleen de omgevingstemperatuur meten. Niet allemaal hoor, maak je geen zorgen! Zo meet de HerQs Dome thermometer naast de omgevingstemperatuur ook de kerntemperatuur van je vlees.
Dit zijn de echte professionele thermometers! Ze zijn uitgerust met superveel extra's zodat jij een echte pitmaster wordt. Zo heb je de mogelijkheid om meerdere themometers tegelijk te gebruiken waarbij je meerdere alarmen in kan stellen. Superchill! Alle temperaturen lees je dan heel makkelijk af op je smartphone of op de thermometer zelf. Doordat de temperatuur via de draad direct naar het kastje gestuurd wordt, meet de thermometer heel secuur. Het nadeel hiervan is dan wel dat je altijd losse kabeltjes hebt hangen tijdens het grillen.
Met een volledig draadloze thermometer ben je ook op afstand altijd op de hoogte van de themperatuur van je vlees. Je hebt geen last van kabeltjes en de thermometer stuurt alle temperaturen meteen door naar je smartphone. Ook bij deze thermometer stel je heel makkelijk verschillende alarmen in. Daarnaast meten draadloze thermometers vaak ook de omgevingstemperatuur. Het nadeel van een draadloze thermometer is dat deze over het algemeen gewoon wat duurder zijn. Ook is er geen kastje waar je de waarden op af kan lezen.!
Nog nooit van nagaren gehoord? Geen stress…. Juist rust! Daar draait het om in dit proces. Als je het eten van je BBQ haalt is het belangrijk het even te laten rusten, oftewel nagaren. De temperatuur kan nog een paar graden stijgen. Bij een flink stuk vlees wel 5 tot 7 °C. Het buitenste gedeelte van het vlees heeft als laatste de hitte van de BBQ gekregen. Tijdens het nagaren geeft dit vlees nog wat van de warmte aan de kern. Houd er dus rekening mee dat je bij een dikke ribeye stopt met garen bij een kerntemperatuur van 48 °C. Zo gaart het vlees nog een paar minuten door tot 55 °C en heb jij de perfecte medium / rare ribeye. Dat wordt smullen!
In onderstaande tabel staan de algemene kerntemperaturen voor kip, kalkoen, eend, rund (steaks, biefstuk), lam (steaks en vlees aan het bot), varken (rib, schouder, varkenshaas en beenham), vis, pulled pork, rosbief en zalm. Dit zijn algemene richtlijnen, voor specifieke gerechten is de temperatuur misschien net iets hoger of lager. Lees een recept daarom altijd goed door!
Vleessoort | Kerntemperatuur |
---|---|
Gevolgelde | |
Kerntemperatuur kip en kalkoen | 70-72 °C |
Kerntemperatuur eend medium | 65 °C |
Rundvlees | |
Kerntemperatuur rund rare | 50-52 °C |
Kerntemperatuur rund medium/rare | 55-58 °C |
Kerntemperatuur rund medium | 60-63 °C |
Kerntemperatuur rund medium/well done | 65-67 °C |
Kerntemperatuur rund well done | 70+ °C |
Kerntemperatuur rosbief rare | 48 °C |
Kerntemperatuur rosbief medium | 53 °C |
Kerntemperatuur rosbief well done | 58 °C |
Lamsvlees | |
Kerntemperatuur lam rare | 50-52 °C |
Kerntemperatuur lam medium/rare | 55-58 °C |
Kerntemperatuur lam medium | 60-63 °C |
Kerntemperatuur lam medium/well done | 65-67 °C |
Kerntemperatuur lam well done | 70+ °C |
Varkensvlees | |
Kerntemperatuur varken medium | 60-63 °C |
Kerntemperatuur varken well done | 70+ °C |
Kerntemperatuur pulled pork | 85-94 °C |
Vis | |
Kerntemperatuur vis | 55 °C |
Kerntemperatuur zalm | 50 °C |
Laat die (kern)temperaturen maar stijgen! Welke kernthermometer je ook kiest, barbecueën wordt er in ieder geval een stukje makkelijker en leuker van!