Winkelwagen

Zo maak je zelf de beste hamburgers

Zelf hamburgers maken, hoe leuk is dat?! Een burger van de supermarkt bereiden is hartstikke burgerlijk natuurlijk, want dat kunnen we allemaal wel. Hebben we het over een goed gekruide, sappige, dikke en malse barbecue hamburger, dan vereist dat toch écht de nodige bbq-skills! Natuurlijk helpen wij, de chefs van Toppy, je maar al te graag met het samenstellen van zelfgemaakte hamburgers waar je pas echt indruk mee maakt. Dé perfecte zelfgemaakte hamburgs, al zeggen we het zelf. In dit advies vertellen we precies hoe jij ze zo kan bereiden. Zin in!

  1. Wat is het beste vlees voor een hamburger?
  2. Welke kruiden gebruik je als je zelf hamburgers gaat maken?
  3. Hoe zelf hamburgers maken?
  4. Hoe maak je een goede hamburger?
  5. Waarom valt mijn burger uit elkaar?
  6. Hoe bouw je een burger op?
  7. Wat serveer je bij een zelfgemaakte hamburger?

1. Wat is het beste vlees voor een hamburger?

Het lekkerste hamburger recept begint natuurlijk met de basis, 100% rundvlees. Kies het liefst voor rundergehakt, met een vetpercentage tussen de 20 en 25%. Van plan om echt uit te pakken? Vraag dan de lokale slager om gehakt te draaien van borst, nek of riblappen. Het mag dan misschien wat meer kosten, maar dan heb je ook wat! Gehakt van de supermarkt? Een échte no-go, daar krijgen wij als het ware slappe bal... eeh burgers van!

2. Welke kruiden gebruik je als je zelf hamburgers gaat maken?

Zo, het perfecte stukje vlees heb je inmiddels binnen. Maar hoe ga je het kruiden. Allereerst is het handig om te weten dat je voor 500 gram gehakt één flinke eetlepel van je favoriete kruidenmix gebruikt. Voor échte barbecue hamburgers gebruik je de volgende kruidenmix: één eetlepel gerookt paprikapoeder en bruine basterdsuiker, één theelepel uienpoeder, knoflookpoeder, zwarte peper, tijm en één halve theelepel chilipeper. Giet de kruiden vervolgens in een potje en bewaar ze op een koele, donkere plek om er nog een lange tijd van te kunnen genieten. Experimenteer je graag met kruiden, probeer dan ook eens één van deze smaakmakers, voor een heerlijke, eigenwijze hamburger!

3. Hoe zelf hamburgers maken?

Tijd om het gehakt en de kruiden erbij te pakken. Handen gewassen? Topper! Het gehakt weeg je af op een keukenweegschaal. Voor een dikke, stevige hamburger kies je voor een portie van zo’n 150 gram. Let erop dat je tijdens het mengen met de kruiden, het ei en het paneermeel, het gehakt niet te hard aandrukt. Hoe losser het gehakt, hoe sappiger die kanjer gaat worden! Gemixt en porties van 150 gram gemaakt? Super, stop het gehaktmengsel dan in een hamburgerpers. Laat de burgers vervolgens nog een paar uurtjes rusten in de koelkast en voila, de perfecte, ronde hamburger!

Tip: Knip van bakpapier rondjes en leg het tussen de burgers. Als je ze op de grill legt hoef je ze niet meer met je handen aan te raken.

4. Hoe maak je een goede hamburger?

Tijd om je favoriete bbq aan te steken. Wij gaan dit keer voor hamburgers op de kamado barbecue! Haal de burgers een half uurtje voor het grillen uit de koelkast en dep de burgers vlak voor het bereiden droog met een stukje keukenpapier. Breng de Kamado ondertussen op een temperatuur van 200°C. De burgers smeer je licht in met wat olijfolie en vervolgens leg je ze op het rooster. Je bakt hamburgers altijd met het deksel gesloten. De temperatuur blijft constant en er ontstaan geen flinke vlammen waarin je hamburgers verbranden. Grill de burgers zo’n vier minuten per kant en vergeet niet de doormidden gesneden broodjes ongeveer 30 seconden mee te grillen! De allerbelangrijkste tip? Druk écht nooit met de spatel op de hamburgers. Superzonde, want op deze manier duw je de sappen uit het vlees. Maak het jezelf ook vooral niet te moeilijk, er zijn een tal van barbecue accessoires beschikbaar die het je graag wat makkelijker maken!

Welke kamado past bij mij?

5. Waarom valt mijn burger uit elkaar?

Je bent een rund, als je met burgers stunt! Grapje natuurlijk, goed werk heeft tijd nodig! Het kan gebeuren dat de burger een keer uit elkaar valt. Een misstap maken voordat je de kneepjes van het vak hebt geleerd hoort er ook gewoon bij! Waar ligt het aan? Grote kans dat je de burgers van te voren niet (een paar uurtjes) hebt laten opstijven in de koelkast. Hier worden de burgers namelijk steviger van. Draai ze vooral ook rustig en niet te snel om op de grill en ben voorzichtig.

6. Hoe bouw je een burger op?

Ready to assemble! Tijdens het grillen heb je natuurlijk óók aan een lekker stukje bacon en wat witte gekarameliseerde uien gedacht. Tijd om ook die er weer bij te pakken. Beleg de broodjes altijd van onderaf en start met de sla, een plakje tomaat, wat augurk en rode uienringen. Hierop schep je vervolgens een flinke klodder van je favoriete saus! Daar bovenop komt de echte eyecatcher (de burger), een plakje cheddar, de gebakken witte uienringen en natuurlijk de uitgebakken spek. Ook hier bovenop nog een schep van die o zo lekkere saus en klaar is kees! De bovenste helft van het broodje mag erop en jij kunt lekker gaan serveren. Mogen wij ook mee eten?

7. Wat serveer je bij een zelfgemaakte hamburger?

Patat? Nee, wij kiezen dan tóch echt liever voor friet en als het even kan dan gaan we voor Cajun-frieten. Deze kruiden zijn superlekker en voegen écht iets extra’s toe aan de burger. Daarbij nog een dikke klodder mayonaise en daar zijn ze dan. Dé lekkerste zelfgemaakte hamburgers, voorzien van nóg meer comfort food. Poh, lekker zeg! Vergeet trouwens geen lekker IPA biertje of een fruitige wijn in te schenken!

Zo, dat was 'm dan. Je weet nu precies hoe je de allerlekkerste hamburgers moet maken. Stuur alvast een appje in de groepsapp en nodig iedereen maar eens uit! Vergeet ons niet een leuk fotootje te sturen van het eindresultaat. Als échte liefhebbers zijn we natuurlijk reuzebenieuwd wat je ervan hebt gebakken! Proost alvast en geniet ervan chefke!

Fiet-review! 28462 klanten hebben al een review achter gelaten!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Daphne Eulderink, Harbrinkhoek

20-11-2024 |

Super klantenservice en snelle levering!

“*”

10

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Naast functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen we ook analytische cookies om onze website elke dag weer een beetje beter te maken. Ook plaatsen we persoonlijke cookies zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen en persoonlijke content kunnen laten zien. Meer weten? Lees hier alles over ons cookiebeleid. Als je onze website helemaal Toppy wilt gebruiken, dan is het nodig dat je onze cookies accepteert. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.