Winkelwagen

  • Toppy
  • Advies
  • Vis op de BBQ klaarmaken, zo doe je dat!

Vis op de BBQ klaarmaken, zo doe je dat!

Na het lezen van deze blog weet jij hoe je verschillende soorten vis op de BBQ bereidt! Iedereen eet natuurlijk weleens een lekker stukje vis. Niet alleen in de keuken bereid je een lekker visje, maar dit is natuurlijk ook goed te doen op een barbecue! Door te experimenteren met verschillende technieken word je binnen no-time een échte pro in barbecueën. Welke soorten vis zijn het beste geschikt voor op de BBQ? Welke technieken gebruik je om een vis te bereiden? Op deze vragen (en nog veel meer) krijg je antwoord in deze blog. Zo hengel jij deze expertise binnen.

  1. Welke vis is lekker op de BBQ?
  2. Hoe lang moet vis op de BBQ?
  3. Waarom komt aluminiumfolie van pas bij vis op de BBQ?

1. Welke vis is lekker op de BBQ?

Er zijn superveel soorten vis maar, maar niet alles is ideaal voor op de barbecue. Het is belangrijk dat je een stevige vissoort kiest voor de op barbecue. Tonijn, zalm, zwaardvis en zeebaars zijn ideaal! Deze vissoorten vallen namelijk niet snel uit elkaar of rijg je makkelijk op een stokje. Ook forel en kabeljauw zijn goed te grillen. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat deze vissoort niet al gerookt is, want dat werkt het helaas niet. En naast een heerlijk stukje vis is er ook de mogelijkheid om voor gamba’s of andere schelpdieren te kiezen! De échte toppers volgens ons staan hieronder, zo (v)is het voor jou een simpel begin.

Een lekkere zalm op de BBQ klaarmaken

Zalm mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje, een ideale vis voor op de BBQ! Hij is superpopulair en (bijna) iedereen zal’m dan ook graag op de barbecue leggen. Zalm is lekker als ‘ie gerookt is of als vispakketje van de BBQ. Het is een échte favoriet om te bereiden én te serveren! Heerlijk als je je zalm op de BBQ legt met een schijfje citroen en wat dille kruiden. Daar loopt het water je van in de mond!

Genieten van een gegrilde zeebaars

Een zeebaars is een van de meest bekende vissoorten voor op ‘vakantie’. De smaak van zeebaars is zowel zoet als ziltig, een heerlijke combinatie dus! Een zeebaars is een vette vis. Dus als ‘ie iets te ver doorgegaard is dan is ‘ie nog niet uitgedroogd. Met een lekkere kruidenolie en wat citroen is dit een écht feestmaal! Naast een zeebaars is een dorade een lekker alternatief voor op de barbecue.

Een tonijn bereiden op de barbecue

Tonijn is op verschillende manieren op je barbecue te bereiden. Het “vlees” van deze vis is mooi rood en daardoor is het ook als een steak te bereiden. De termen: well done, medium en rare klinken je vast bekend in de oren. Maar wij willen er graag nog een aan dit rijtje toevoegen, namelijk: bleu. Deze techniek is ideaal voor het bereiden van tonijn op je BBQ. De tijdsduur van deze techniek is nóg korter dan bij rare. Je schroeit als het ware je tonijn kort aan beide kanten. Dat is met vis natuurlijk geen probleem, want tonijn is ook rauw te eten. Tonijn is tot slot nóg lekkerder te maken op Japanse wijze, met bijvoorbeeld een scheutje sojasaus. Superlekker!

Kabeljauw op verschillende manieren grillen

Een vissoort die je wat minder snel hoort voor op de BBQ is de kabeljauw. Als je kabeljauw te gaar is, valt ‘ie uit elkaar. En dat is superzonde natuurlijk! Maar ben je al een beetje thuis in het grillen van vis op de barbecue? Dan is dit een heerlijk gerecht voor de échte lekkerbek. Daarover gesproken, wat dacht je van kibbeling? Als je de kabeljauw paneert en indirect gaat grillen maak je al je vrienden en familie blij.

Vis op de BBQ lengte

2. Hoe lang moet vis op de BBQ?

Welke vis je ook kiest, zorg dat je ‘m goed bewaart in je koelkast. In tegenstelling tot een stuk vlees heeft een vis minder marinade nodig. Wat peper, zout en een paar druppeltjes citroensap zijn al genoeg! Een goed stuk vis is al smaakvol van zichzelf en deze is op verschillende manieren te lekker klaar te maken. De meeste vissoorten zijn klaar na ongeveer 5 tot 7 minuten grillen per kant. Smullen maar!

De klus klaren, door te garen

Op een barbecue is het supersimpel om een vis te garen, ook wel stoven genoemd. Sterker nog, voor deze methode is een barbecue niet eens écht nodig. Je verpakt de vis op de BBQ in aluminiumfolie waardoor je een soort “oven” creëert. Voeg wat lekkere verse kruiden toe, of eventueel wat groente en je hebt een culinair hoogstandje. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat de hitte in het vispakketje blijft waardoor ‘ie van binnen én van buiten heerlijk gaar wordt. Een feestje om te maken én te eten!

Niet meer koken, maar de BBQ laten roken

Een goed stukje gerookte vis, daar houdt toch iedereen van? Naast dat gerookte vis overheerlijk smaakt, is het ook nog eens supergezond. Het belangrijkste onderdeel van vis roken op een barbecue is de temperatuur. Deze moet rond de 100°C liggen. Anders gaat je vis te snel en droogt ‘ie uit. Dat is natuurlijk zonde! De temperatuur is makkelijk te regelen bij een kamado barbecue. Dit komt omdat deze af te sluiten zijn met een deksel, daardoor blijft de temperatuur gelijk. Daarbij is het ook nog een optie om je vis te barbecueën op een houten plankje. Een cederhouten plank (bijvoorbeeld van OFYR) wordt hier vaak voor gebruikt. Leg de plank met de gladde kant naar beneden op de BBQ. En na zo’n 10 minuten begint de plank te roken, dan is het tijd om deze om te draaien. Met de gladde kant naar boven dus! Zorgt dat ‘ie ingesmeerd is met een laagje olie zodat je vis niet blijft plakken. Geen plankenkoorts voor je vis? Dan is ‘ie klaar om erop te gaan en te wachten tot ‘ie gaar is.

Wat velen willen, is goed zijn in grillen

Het grillen van vis is soms best lastig. Als je even niet oplet, ligt je vis ineens tussen de kolen. Let vooral op de temperatuur van je barbecue. Wanneer de temperatuur van je barbecue te hoog is, blijft ‘ie plakken aan de grillplaat en wordt je vis een hoopje ellende. Dat wil je natuurlijk niet! Grill je vis daarom op een temperatuur rond de 150°C. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker door wat BBQ-accessoires aan te schaffen, zoals een spatel.

3. Waarom komt aluminiumfolie van pas bij vis op de BBQ?

Naast dat er veel verschillende soorten vissen en bereidingswijzen zijn, is er nóg meer wat we je willen vertellen. De meest veilige en bekende manier om een vis gaar te krijgen op de BBQ is verpakt in aluminiumfolie. Zorg dat je stuk aluminiumfolie groot genoeg is de om de vis volledig in te pakken. Breng jouw vis op smaak met peper, zout, citroen en wat kruiden. Zorg er wel voor dat het pakket open te maken is. Zo is het makkelijker spieken voor jou om te checken of je vis al gaar is. Heb je ergens een visklem in huis? Dat maakt een visje op de barbecue bereiden helemaal makkelijk! Leg je vis tussen de klem en zo is ‘ie makkelijk om te keren. Eet smakelijk!

Of je nou een gas, een elektrische of een houtskool barbecue in de tuin hebt staan. Ga lekker aan de slag met alle tips en technieken die je in deze blog leest. Geloof ons, je voel je binnen no-time als een vis in het water! Geniet van je heerlijk bereide vis, wij weten zeker dat het lekker is.

Fiet-review! 28462 klanten hebben al een review achter gelaten!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Daphne Eulderink, Harbrinkhoek

20-11-2024 |

Super klantenservice en snelle levering!

“*”

10

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Naast functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen we ook analytische cookies om onze website elke dag weer een beetje beter te maken. Ook plaatsen we persoonlijke cookies zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen en persoonlijke content kunnen laten zien. Meer weten? Lees hier alles over ons cookiebeleid. Als je onze website helemaal Toppy wilt gebruiken, dan is het nodig dat je onze cookies accepteert. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.