Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Winkelwagen
Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Zo, jij moet hier wel gekomen zijn om wat aan en op te steken! Precies, dat dacht ik al; jij wil wat leren! De barbecue aansteken, hoe doe je dat nou precies en kan dat ook op een veilige manier? Er komt af en toe inderdaad het een en ander bij kijken om die grote vriend eens flink te laten branden. Kolen, briketten en wel of geen aanmaakblokjes, het kan allemaal. Hoe je dat op een verantwoorde manier moet doen gaan we je tot in de details uitleggen. Lees met ons mee, dan vlammen we er samen zo doorheen!
Een barbecue aansteken is natuurlijk afhankelijk van het type barbecue. Daarnaast heeft het ook te maken met je persoonlijke voorkeur. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van een handige brikettenstarter, aanmaakblokjes of een gasbrander. Wat je ook doet, veiligheid staat voorop! Maak daarom gebruik van handige, geschikte barbecue-accessoires en beschermende kleding of een barbecueschort. Ook adviseren we om een brandblusser of emmer water in de buurt te houden, je weet namelijk nooit wat er mis kan gaan.
De BBQ aansteken, hoe lang van te voren je dat moet hangt ook weer af van het type barbecue. Normaliter kiezen we ervoor om de barbecue zo’n 30 minuten tot 1 uur van te voren aan te steken wanneer we normaal gaan grillen. Zo hebben de briketten en houtskool meer dan voldoende tijd om goed te ontbranden en op temperatuur te komen. Je favoriete stukje vlees, vis , gevogelte of groente kun je nu gelijkmatig en perfect grillen. Ga je lekker slow-cooken op de kamado barbecue en overheerlijke brisket, pulled pork of ribs bereiden? Dan adviseren we je om hem ongeveer 1,5 tot 2 uur van te voren aan te steken. Zo komen de kolen of briketten op een warme, constante temperatuur. Dat wordt smullen! Zeker weten dat je gewenste temperatuur hebt bereikt? Gebruik dan een goede thermometer, zoals een Meatstick of Meater Plus draadloze thermometer, superhandig!
Briketten aansteken, er zijn verschillende manieren om dat te doen. Wil je het veilig en effectief doen, dan raden we je aan om de volgende methode te gebruiken:
Let er bij de briketten goed op dat je hier de juiste veiligheidsmaatregelen neemt. Het kan namelijk af en toe best tricky zijn. Gebruik altijd handschoenen, blijf uit de buurt van licht ontvlambare materialen en gebruik hierbij nooit brandbare vloeistoffen zoals benzine of alcohol. Dit kan erg gevaarlijk zijn én kunnen de smaak van dat o zo lekkere stukje vlees beïnvloeden. Zonde! En let op: bij je Kamado barbecue gebruik je geen briketten. Dit belemmerd de luchtdoorstroming langs de houtskool, waardoor de temperatuur daalt.
Houtskool aansteken doe je grotendeels zoals hierboven. Echter maak je hier van te voren een stapel op de bodem van je kolenbarbecue. Je plaats de aanmaakblokjes tussen de kolen en steekt ze vervolgens aan met een lucifer of aansteker. In tegenstelling tot briketten hoef je bij kolen maar 10-15 minuten te wachten en kun je beginnen zodra de kolen grijs worden én gloeien. Op dat moment kun je de kolen gelijkmatig over de bodem verdelen en daar bovenop het rooster plaatsen. Laat de barbecue nog even voorverwarmen en je bent klaar om flink te gaan kokkerellen!
Het gebruik van aanmaakblokjes is niet altijd nodig, maar wel handig! Er zijn natuurlijk ook andere manieren om een barbecue aan te steken. Hoe kun je een barbecue aansteken zonder aanmaakblokjes? Persoonlijk kiezen wij dan graag voor een elektrische aansteker of een gasbrander. Je kunt ook krantenproppen, houtsnippers of een klein beetje brandbare vloeistof gebruiken, de keuze is aan jou! Voor de echte Kamado pro's zijn aanmaakwortels ook een manier om je barbecue vliegensvlug te ontbranden. Denk ook hier weer aan de veiligheidsmaatregelen en gebruik absoluut geen benzine of alcohol. Succes!
Allereerst is een BBQ aansteker tijdbesparend. Je steekt de BBQ op deze manier snel en gemakkelijk aan waardoor je minder lang hoeft te wachten. Het is daarnaast ook een veiligere keuze dan bijvoorbeeld een gasbrander of brandbare vloeistof. De meeste barbecueaanstekers hebben namelijk en automatische uitschakelfunctie en zijn voorzien van een bescherming tegen oververhitting. Op de lange termijn bespaar je ook kosten, omdat je geen aanmaakblokjes of vloeistoffen meer hoeft te kopen. Dikke winst! Ga je voor een elektrische barbecue aansteker, dan heb je ook nog eens een duurzame keuze te pakken. Dit is namelijk milieuvriendelijker dan aanmaakblokjes en brandbare vloeistoffen, die mogelijk slechte chemicaliën bevatten. Een klein nadeel is wel dat aanmaakblokjes en brandbare vloeistoffen niet volledig oplossen. Dit kan de smaak van je gerechten beïnvloeden.
Zo, hier heb je vast en zeker wat van opgestoken! Kies vooral welke optie het beste bij je past en zorg ervoor dat je áltijd goed op blijft letten. Tijd om te oefenen op een van deze allerbeste barbecues en plak er dan meteen een lekkere BBQ avond aan vast. Smakelijk en succes chef!