Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Winkelwagen
Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Een vuurschaal bbq is niet alleen superfijn om de lekkerste gerechten op klaar te maken, maar is ook een gave en stijlvolle toevoeging aan je tuin! Het combineert namelijk het gemak van een normale bbq met de sfeer van een vuurkorf of vuurschaal. En dat allemaal in één tof design. Toch zijn er een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden bij de aankoop van een vuurschaal bbq. Om de beste vuurschaal bbq voor jou te vinden, behandelen we hieronder een aantal veelgestelde vragen.
De vuurschaal is een steeds populairdere soort bbq aan het worden, waardoor je ook steeds meer keuze hebt. Er zijn verschillende merken die allemaal in hun eigen prijsklasse vallen.
Kies je voor OFYR, dan weet je dat je een stuk meer betaalt dan bij andere merken. Maar wat je ervoor terugkrijgt is een supermooi design en een vuurschaal bbq van de allerbeste kwaliteit. Vind je de prijs erg belangrijk en wil je tegelijkertijd verzekerd zijn van goede kwaliteit? Dan kom je bij BASTE of bij Bonfeu uit. Deze twee merken maken gebruik van goede materialen en zijn ook nog eens scherp geprijsd. De perfecte prijs-kwaliteitsverhouding! En dan heb je altijd nog de RedFire vuurschalen. De ideale basisvuurschaal voor een lage prijs. Welke vuurschaal bbq uiteindelijk het beste bij jouw past, is dus afhankelijk van je budget en wensen.
gratis OFYR pizzaoven voor OFYR 100 modellen
t.w.v. 349,-
De basis van de vuurschaal kan bestaan uit verschillende soorten materiaal. Het is belangrijk om het juiste materiaal te kiezen voor jouw situatie. Zo zorg je ervoor dat jouw vuurschaal bbq zo lang mogelijk meegaat!
De meeste vuurschalen hebben een basis van cortenstaal. Dit raden we dan ook altijd aan omdat dit materiaal heel duurzaam en weerbestendig is. Cortenstaal heeft een verroeste look en vormt een beschermende laag die verdere roest tegengaat. Het grote voordeel is dat je er weinig onderhoud aan hebt en dat het altijd mooi blijft, ongeacht de weersomstandigheden!
Wanneer de basis van je vuurschaal gecoat is, heeft het een mooie zwarte strakke look. Goedkopere vuurschalen worden maar één keer gecoat terwijl de duurdere varianten tot wel drie keer gecoat worden. Buiten dat het er mooi uitziet, brengt gecoat staal een aantal nadelen met zich mee. Het gecoate staal kan makkelijk beschadigd raken, wat leidt tot roestvorming. Daarnaast krijg je in de loop van de tijd last van verkleuring door weersinvloeden en hitte van het vuur. Iets wat je niet krijgt bij cortenstaal.
Hoe dikker de materialen van de basis van je vuurschaal zijn, hoe steviger deze is. En hoe steviger je vuurschaal is, hoe langer deze meegaat. Je merkt het dus al, het is heel belangrijk dat het materiaal waar de vuurschaal van is gemaakt dik genoeg is. Kom je tijdens je zoektocht een mooie vuurschaal bbq tegen en krijg je de dikte van de materialen niet gevonden? Dan is dat meestal een slecht teken. Vaak geeft dit aan dat ze niet willen laten weten wat de kwaliteit van het materiaal is.
Zorg er daarom voor dat de sokkel en de vuurschaal zelf minimaal 1,2 mm dik zijn. Alles dunner dan dat zal te dun zijn waardoor de vuurschaal instabiel wordt. De vuurschalen in het hogere segment zoals die van OFYR maken gebruik van een dikte van wel 3 mm!
Naast de basis van de bakplaat is het ook erg belangrijk om te kijken naar van welk materiaal de bakplaat is gemaakt. De meeste vuurschalen maken gebruik van een carbonstalen bakplaat. Maar er zijn ook vuurschalen die van ander materiaal gebruik maken. Hieronder lees je kort de verschillen.
Bij Toppy hebben we ervoor gekozen om uitsluitend vuurschalen te verkopen die gebruik maken van een bakplaat van carbonstaal. Carbonstaal is namelijk oersterk en heel goed bestand tegen hoge temperaturen. Daarnaast wordt de warmte goed vastgehouden en beschadigt het oppervlak niet wanneer je stalen kookgerei gebruikt. Door olie te gebruiken vormt er een natuurlijke anti-aanbaklaag die steeds beter wordt. Het is daarom in onze ogen ook het allerbeste materiaal voor een bakplaat.
Gietijzer biedt je eigenlijk precies dezelfde voordelen als carbonstaal. Het is mega sterk en houdt zijn warmte goed vast. Het grote verschil is dat gietijzer gewoon een stuk zwaarder is waardoor je een bakplaat van dit materiaal een stuk moeilijker verplaatst.
Een erg betaalbare optie is een bakplaat die van ijzer of aluminium is gemaakt en is voorzien van een anti-aanbaklaag. Het materiaal is supermakkelijk schoon te maken maar brengt toch wat nadelen met zich mee. Iedereen weet natuurlijk dat het ongezond is wanneer een anti-aanbaklaag loskomt. Daarnaast is het ook nog eens heel erg kwetsbaar voor krassen en wordt het dus afgeraden om metalen kookgerei te gebruiken.
Als laatste zijn er ook nog bakplaten die gemaakt zijn van RVS. RVS is een fijn materiaal omdat het goed bestand is tegen krassen, deuken en roest. Je kan dus makkelijk met stalen kookgerei gaan bakken. Daarnaast is het ideaal voor hoge temperaturen maar houdt het de warmte wel slecht vast. Hierdoor is het moeilijk de temperatuur wat lastig te regelen.
De ideale dikte van een bakplaat voor een vuurschaal ligt tussen de 6 en 12 mm. Is de bakplaat dunner dan 6 mm, dan heb je de kans dat deze vervormt bij hoge temperaturen. Een dunne bakplaat houdt daarnaast minder goed de hitte vast waardoor je weinig controle over de temperatuur van de bakplaat hebt. Bij een bakplaat die dikker is dan 12 mm, wordt de warmte juist te lang vastgehouden. Daarnaast duurt het heel erg lang voordat de bakplaat op temperatuur is en kan het gewicht van een te dikke bakplaat ervoor zorgen dat de vuurschaal instabiel wordt.
Hierin heb je de keuze uit twee opties. Merken zoals Bonfeu en OFYR hebben een massieve constructie. Hiermee bedoelen we dat de basis uit één deel bestaat. Het voordeel hiervan? Het is superstevig en je hoeft alleen de schaal met de bakplaat er nog in te plaatsen. Andere merken zoals RedFire en BASTE maken juist gebruik van een zelfbouwpakket. De basis van de vuurschaal moet zelf nog in elkaar gezet worden. Hierdoor zijn deze vuurschalen lekker scherp geprijsd en worden ze een stuk compacter geleverd!
Niet alle merken hebben luchttoevoer. Het is daarom belangrijk dat je de houtblokken bij het aansteken zo plaatst dat er genoeg zuurstof bij kan komen. BASTE vuurschalen hebben daarnaast wel een luchttoevoer die je zelf kunt regelen. Afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof die het vuur nodig heeft, zet je de schuif onder de vuurschaal verder open. Zo gaat het vuur harder branden. Hiermee regel je de temperatuur van het vuur een stuk beter en is het vuur ook nog eens sneller aan!
Een vuurschaal is heel erg zwaar. Beschikt jouw vuurschaal niet over wieltjes? Dan is het slim om ‘m meteen op de juiste plek in de tuin neer te zetten zodat deze niet meer verplaatst hoeft te worden. Wanneer je vuurschaal dus niet overdekt staat is het slim om wieltjes te overwegen. Zo is de vuurschaal makkelijk te verplaatsen wanneer het slecht weer is en gaat hij extra lang mee. Let wel altijd op dat je de wieltjes op de rem zet wanneer de vuurschaal op z’n plek staat. We willen natuurlijk niet dat een lekker stukje vlees op de grond belandt, omdat de vuurschaal wegrolt!
Wanneer je klaar bent met bakken, raden we je aan de vuurschaal zo schoon mogelijk weer achter te laten. Wanneer de vuurschaal nog niet is afgekoeld, veeg je heel makkelijk de etensresten met een spatel het vuur in. Zo zorg je ervoor dat het grootste vuil al van de bakplaat af is. Hardnekkig vuil zoals aangebrande marinade is het beste te verwijderen met een staalborstel. Wanneer de vuurschaal schoon is, veeg je er nog een keer met een doek overheen en hij is weer klaar voor de volgende ronde.
Ben je de vorige keer vergeten de vuurschaal schoon te maken en ben je van plan ‘m weer te gaan gebruiken? Stook de vuurschaal dan eerst goed heet en verwijder dan op dezelfde manier het vuil zoals je na het bakken zou doen. Even een doekje erover, een scheutje olie op de plaat en de vuurschaal is weer helemaal ready!
Eén ding is het allerbelangrijkste: vet houden! Wanneer je de bakplaat vet houdt, vormt er een natuurlijke anti-roestlaag zodat hij er altijd weer piekfijn uitziet. Na het bakken zorg je dat de bakplaat is afgekoeld en smeer je de ‘m in met een laagje olie. Dit zal de bakplaat beschermen tot de volgende keer dat je weer iets lekker klaar gaat maken. Daarnaast raden we je altijd aan de vuurschaal af te dekken met een beschermhoes of droog te zetten wanneer je deze een tijdje niet gebruikt. Zo voorkom je dat de bakplaat nat wordt en gaat roesten bij slecht weer.
Is de bakplaat wel gaan roesten? Geen probleem! Stook de vuurschaal goed heet en verwijder de roest met een staalborstel. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat er geen roest meer op de bakplaat zit wanneer je weer gaat bakken!
gratis OFYR pizzaoven voor OFYR 100 modellen
t.w.v. 349,-
We hopen dat je nu precies weet waar je op moet letten bij het kopen van een vuurschaal bbq en de juiste vuurschaal voor jou gevonden krijgt! Heb je toch nog wat vragen of twijfel je tussen bepaalde modellen? Neem dan contact op met onze productexperts en zij helpen je met het maken van de beste keuze.