Winkelwagen

  • Toppy
  • Advies
  • Direct en indirect garen, dit is het verschil

Direct en indirect garen, dit is het verschil

Gebruiksadvies

Word jij helemaal gaar van alle bereidingswijzen die mogelijk zijn op je barbecue? Dat snap ik! Het zijn er ook nogal wat. In deze blog geven we je een duidelijk advies over directe en indirecte garing op je barbecue. Gelukkig is het heel makkelijk!

Direct en indirect garen

Directe garing

Bij directe garing grill je het gerecht direct boven de hittebron. De gloed van de hete kolen en de warmte van het rooster garen dan rechtstreeks jouw vlees of vis. Dit kan mét en zónder deksel. Het voordeel van een gesloten deksel is dat er extra warmte binnen blijft en daardoor de gaartijd korter wordt. Het resultaat: een sappiger en malser gerecht.

Wat/wanneer direct garen?

Gebruik deze bereidingswijze voor stukken vlees die een korte bereidingstijd nodig hebben. Vaak zijn dit de kleinere stukken of lappen vlees. Denk hierbij aan biefstukken, sateetjes, hamburgers of gamba’s.

Indirecte garing

Vlees staat bij indirecte garing niet in direct contact met het vuur. Bij indirecte garing plaats je het gerecht namelijk naast de hittebron en gaat de deksel dicht. Er wordt als het ware een oven gecreëerd. Hierdoor wordt (groot) vlees langzaam gegaard. Gebruik een temperatuurmeter voor de juiste garing. Bij de juiste kerntemperatuur is het vlees klaar om aan te vallen!

Wat/wanneer indirect garen?

Deze methode is perfect voor grote stukken vlees die een langere gaartijd nodig hebben. Denk aan rollades, een hele kip of pulled pork.

Hoe zorg je voor indirecte warmte op je barbecue?

Indirect grillen is niet moeilijk. Er zijn twee dingen die belangrijk zijn.

  1. De deksel moet dicht
  2. Creëer een ruimte/zone waar je je gerecht neer kan leggen zonder dat het direct in contact is met de hittebron.

Op een gasbarbecue: laat gewoon één brander uit en leg je vlees op het andere rooster met de deksel dicht.

Met een brikettenbarbecue: creëer een zone zonder briketten door de briketten alleen aan de zijkant neer te leggen. In het midden heb je dan ruimte voor je gerecht. Dekseltje dicht en garen maar.

Op een keramische barbecue: hier heb je niet de mogelijkheid om de kolen aan de zijkant te schuiven. Maar daar hebben ze iets anders op bedacht. Een hitteschild. Deze plaats je tussen de houtskool en het rooster. Dekseltje dicht en geduld!

Bak je hamburgers direct of indirect op de barbecue?

Een hamburger heeft niet zo’n lange bereidingstijd nodig en wordt daarom ook gewoon direct gegrild. Dit kan mét en zónder deksel. Het voordeel van een gesloten deksel is dat er extra warmte binnen blijft en daardoor de gaartijd korter wordt. Het resultaat: een sappige en malse burger.

Of je nu ‘direct’ of straks pas gaat barbecueën, heel veel plezier en smakelijk!

Fiet-review! 28455 klanten hebben al een review achter gelaten!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Bart Adriaensen, Rijkevorsel

16-11-2024 |

toppy!!

“snel en correcte service! Thx”

10

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Naast functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen we ook analytische cookies om onze website elke dag weer een beetje beter te maken. Ook plaatsen we persoonlijke cookies zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen en persoonlijke content kunnen laten zien. Meer weten? Lees hier alles over ons cookiebeleid. Als je onze website helemaal Toppy wilt gebruiken, dan is het nodig dat je onze cookies accepteert. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.